ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ι.Ε.)
Έχουμε 115 επισκέπτες  σε σύνδεση
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ι.Ε.) E-mail

ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ι.Ε.)

ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ (Ι.Σ.Κ.)


Συνάδελφοι,

Δημιουργήσαμε την Κίνηση Ιατρικής Ενότητας που διεκδικεί τις εκλογές της 12ης Οκτωβρίου 2014 του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης με δυναμικό και πλήρη συνδυασμό, γιατί:

  • Μας ενώνει η αγωνία, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η κρίση έχει πλήξει τη χώρα μας, για το παρόν και κυρίως το μέλλον του Ιατρικού Λειτουργήματος

  • Φρονούμε, ότι, η κρισιμότητα των σημερινών καταστάσεων, επιβάλλει μια διαφορετική προσέγγιση, μία διαφορετική ανάλυση, μία αποτελεσματικότερη και συνεκτικότερη δράση απ’ αυτή που υιοθετήθηκε το προηγούμενο, κρίσιμο, διάστημα για την επίλυση των προβλημάτων του Ιατρικού Σώματος, και ειδικότερα των ζητημάτων της Υγείας.

  • Νοιώθουμε, ότι, ως λειτουργοί της Ιατρικής Επιστήμης, δεν πρέπει να παρακολουθούμε άβουλοι τα τεκταινόμενα, να καταγράφουμε απλά τις συνέπειες και να εξαντλούμε την δράση μας σε ανέξοδες καταγγελίες με στόχο την αυτοπροβολή

  • Πιστεύουμε, ότι, είναι επιβεβλημένη ανάγκη ν’ αποτρέψουμε δυναμικά όσες ζημιογόνες αποφάσεις έρχονται αλλά και ενωμένοι να εργαστούμε μεθοδικά και αποδοτικά για την αποκατάσταση των ζημιών που επήλθαν

  • Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και έδαφος με πρώτο και κύριο τις αρμοδιότητες του Συλλόγου που αποψιλώνονται καθημερινά

Αυτή η ενωτική και συλλογική δράση με στόχο την δημιουργική επανάκτηση των δικαιωμάτων μας ως Λειτουργών της Υγείας, μπορεί και πρέπει ν’ αναληφθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης, σε συνεργασία με όλους τους τομεακούς συλλόγους Ιατρών (Νοσοκομειακών, Ελευθεροεπαγγελματιών, ΕΟΠΥΥ), με τους Ιατρικούς Συλλόγους της Περιφέρειας, τον Π.Ι.Σ. και τους θεσμικούς εκπροσώπους του τόπου μας.

Η αλληλεγγύη, η ενότητα και η ομοθυμία των μελών του Συλλόγου μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βγούμε με τις λιγότερες απώλειες, ατομικές και συλλογικές, από την δύσκολη συγκυρία. Οι διχαστικές πρακτικές του «όλον ή ουδέν» που υποθάλπουν τον ολοκληρωτισμό του «όποιος δεν είναι μαζί μας πρέπει να σπιλώνεται», η τιμωρητική διάθεση και η απειλή διώξεων ως πρακτική εναρμονισμένη με την σημερινή αθλιότητα του κοινωνικού αυτοματισμού, η απαξίωση συναδέλφων ή ομάδων συγκεκριμένων ειδικοτήτων, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την θεσμισμένη λειτουργία του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης.


ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ


1) Ι.Σ.Κ. επανάκτηση της θεσμισμένης συλλογικής λειτουργίας

1.1. Ένα ενιαίο σχέδιο δράσης για την Π.Ε. Κοζάνης – O Ι.Σ.Κ. ως ενεργός και δημιουργικός Σύμβουλος της Πολιτείας - Συμμετοχή εκπροσώπων του Ι.Σ.Κ. σε όλα τα θεσμικά επίπεδα

1.2. Λειτουργία Συμβουλίων Υγείας στους Δήμους και στην Αντιπεριφέρεια Π.Ε. Κοζάνης με συμμετοχή του Ι.Σ.Κ.. Τα Συμβούλια Υγείας θ’ αναλάβουν και το σημαντικό έργο της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης με ετήσιο πρόγραμμα που θα καταρτίζει το ΔΣ του Ι.Σ.Κ. σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Πανεπιστήμια, Ιατρικές Εταιρείες)

1.3. Συνεργασία του Ι.Σ.Κ. σε όλους τους συλλογικούς κοινωνικούς φορείς με στόχο την ενσωμάτωση των ζητημάτων της Υγείας στην σκέψη και στην δράση τους

1.4. Αποτελεσματική Επικοινωνία του Ι.Σ.Κ. με τους συναδέλφους Ιατρούς καθώς και με την Κοινωνία των Πολιτών (π.χ. εκσυγχρονισμός της ιστοσελίδας του Συλλόγου ώστε να είναι σημείο αναφοράς στους συναδέλφους και στους πολίτες)


2) Ο Δημόσιος Τομέας Υγείας (ΕΣΥ)


Το ΕΣΥ πρέπει να παραμένει στην αρμοδιότητα του Κράτους που αναλαμβάνει την ευθύνη για την παροχή καθολικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες

2.1. Η Περιφερειακή Συγκρότηση του ΕΣΥ προβλέπεται τα τελευταία 30 χρόνια αλλά υλοποιείται αποσπασματικά και αναποτελεσματικά (ΔΥΠΕ, ΥΠΕ, Καλλικράτης).

2.2. Η στελέχωση των Νοσοκομείων είναι «μία διαδικασία χωρίς τέλος». Ανεξάρτητα από τις σημαντικές ευθύνες του Κράτους και την ολιγωρία του στην αποφασιστική επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης, πρέπει, χωρίς παρωπίδες, να συζητηθεί ένα μεικτό μοντέλο ιατρικής στελέχωσης, π.χ. η πρόσβαση του Ιδιωτικού Τομέα για προσφορά υπηρεσιών κατά περίπτωση και σε ειδικές ανάγκες στο Δημόσιο Τομέα δεν πρέπει να είναι απαγορευτική, ειδικά όταν διακινδυνεύονται ζωές.

2.3. Οι αμοιβές των Ιατρών του ΕΣΥ πρέπει ν’ ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και την ευθύνη άσκησης του Ιατρικού Επαγγέλματος. Τα τελευταία 18 χρόνια οι ιατροί του ΕΣΥ υπόκεινται σε συνεχή υποβάθμιση των αμοιβών τους. Η αποσύνδεση της πληρωμής των Ιατρών του ΕΣΥ από την διαδικασία πληρωμών του Κράτους πρέπει να γίνει απαιτητή από την Πολιτεία

2.4. Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις με την Ε.Σ.Α.Ν. ΑΕ, τα ανωτέρω ζητήματα όπως:

α) η στελέχωση,

β) οι αμοιβές μισθών και εφημεριών,

γ) η περιφερειακή συγκρότηση του ΕΣΥ και η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, αποκτούν άλλη βάση και προοπτική χωρίς να δίνουν λύσεις. Τα μεγάλα όμως προβλήματα στην στελέχωση κλινικών και τμημάτων στα νοσοκομεία της ΠΕ Κοζάνης, που οξύνονται στην τρέχουσα συγκυρία, πρέπει να διευθετηθούν άμεσα. Κανένα τμήμα νοσοκομείου δεν πρέπει να κλείσει ή/και να υπολειτουργήσει στην σημερινή εποχή των αυξημένων αναγκών και της οικονομικής δυσχέρειας των συμπολιτών μας.

 

3) ΕΟΠΥΥ


3.1. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένα μονοψώνιο. Ο ΕΟΠΥΥ ως σχεδόν αποκλειστικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έχει δυστυχώς την απεριόριστη δύναμη να διαπραγματεύεται και να επιβάλλει τους όρους της προσφοράς, τις τιμές των υπηρεσιών που αγοράζει καθώς και πότε και πόσο (βλ. clawback, rebate) θα πληρώσει τους προμηθευτές υγείας. Με δεδομένη την μικρή διείσδυση στην ελληνική αγορά ιδιωτικών ασφαλιστικών οργανισμών υγείας (βλ. κάρτα υγείας κλπ) και με την πανίσχυρη θέση του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή, με απλά λόγια την έλλειψη ανταγωνισμού στην πλευρά της ζήτησης, το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα (η πλευρά της προσφοράς) θα συρρικνωθεί ώστε να επέλθει ισορροπία προσφοράς και ζήτησης σε χαμηλότερες τιμές

3.2. Η συγκρότησή του ήρθε καθυστερημένα μετά από 18 ολόκληρα χρόνια και τις πρώτες αναφορές στην έκθεση της ομάδας ειδικών υπό τον καθηγητή Abel Smith του LSE. . Οι όποιες προσπάθειες στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για την ίδρυση ενός μονοψωνίου δεν είχαν αποτέλεσμα. Η βιαστική και χωρίς σωστό προγραμματισμό ίδρυση του ΕΟΠΥΥ σήμερα είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία του τωρινού απαράδεκτου συστήματος.

3.3. Έχοντας αυτά κατά νου, η συλλογική λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων και οι καινοτόμες λύσεις-πρωτοβουλίες, αποτελούν απάντηση στην συρρίκνωση του επαγγέλματος (η συρρίκνωση δεν έχει καμία σχέση με τον πληθωρισμό των Ιατρών, αλλά, είναι το πρώτο βήμα για την υπαλληλοποίηση των ελευθέρων επαγγελματιών ιατρών).

3.4. Ο Ι.Σ.Κ. και φυσικά ο Π.Ι.Σ. πρέπει ν' αναλάβουν τις ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις για μία σειρά θεμάτων:

1ον Να συστηθεί ένα «ισχυρό μέτωπο» υπό τον Π.Ι.Σ. και τους κατά τόπους Συλλόγους, που θ’ αντιταχθεί στα σχέδια συρρίκνωσης (ποσοτικής και ποιοτικής) που υλοποιεί το μονοψώνιο του ΕΟΠΥΥ.

2ον Ο Π.Ι.Σ. και οι Ιατρικοί Σύλλογοι στον χώρο ευθύνης τους, ν’ αναλάβουν επιτέλους δράσεις σύμφωνα με την υφιστάμενη Ιατρική Νομοθεσία και Δεοντολογία. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για να γίνουν σεβαστές αυτές οι δράσεις τόσο από το Ιατρικό σώμα όσο και από την Πολιτεία που συνεχώς τις καταστρατηγεί.

4) Ιδιωτικός τομέας


4.1 Για μάς είναι αδιανόητο το παιχνίδι αντιπαλότητας που παίζεται μεταξύ καλού ή κακού Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Το μόνο που εξυπηρετεί είναι την καταστρεπτική διάσπαση του Ιατρικού Σώματος. Εμείς αυτό το παιχνίδι δεν το παίζουμε.

4.2 Οι νέοι ιατροί μετά από κόπους πολλών ετών δεν γνωρίζουν τι να κάνουν. Αναζητούν το μέλλον τους στο εξωτερικό και στερούν την πατρίδα από την ζωντάνια, την ορμή της φρέσκιας ματιάς, της ανατροπής και της προσπάθειας να πάμε μπροστά. Αυτοί που μένουν προσφεύγουν στον ΟΑΕΔ ή γίνονται υπάλληλοι (υποχείρια επιχειρηματιών υγείας, με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις) σε οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας, γιατί δρουν μόνοι τους με προσωπικές συμφωνίες χωρίς καμία στήριξη των συλλόγων τους.

4.3 Οι έμπειροι συνάδελφοι στο ιδιωτικό τομέα, βλέπουν τις συνθήκες να χειροτερεύουν. Η υπερφορολόγηση είναι εξοντωτική. Το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα θ’ αποτελεί «είδος προς εξαφάνιση» σε λίγα χρόνια. Οι συνάδελφοι που φτάνουν στο τέλος της επαγγελματικής διαδρομής ανακαλύπτουν ότι το ασφαλιστικό ταμείο τους, που χρόνια πλήρωναν, το έχουν καταστρέψει πολιτικές οι οποίες μας επιβλήθηκαν και πρέπει να απαλειφτούν.

 

Συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα. Τα γνωρίζουμε όμως και αυτό είναι σημαντικό. Σημαντικό είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι και οπλισμένοι να παλέψουμε για λύσεις. Σημαντική όμως είναι και η δική σας συμμετοχή, τόσο στην ενημέρωσή μας όσο και στην λήψη αποφάσεων, στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων πάντα μέσα από το Ιατρικό Σύλλογο.

Να έχουμε κατά νου πως οι αποφάσεις του σήμερα καθορίζουν το μέλλον μας.

Η Κίνηση Ιατρικής Ενότητας (K.Ι.Ε) ζητά την στήριξη σας για να διεκδικήσει τα αιτήματα του κλάδου μας και να εργαστεί σκληρά, με όλους μαζί, για την επανάκτηση της αξιοπρέπειας των Ιατρών. Με σεβασμό στην προσωπικότητα κάθε ιατρού ξεχωριστά. Στην Κίνηση Ιατρικής Ενότητας δεν υπάρχουν «αυτοί» και «εμείς». Υπάρχουν, μόνο ως ένα κοινό και αδιαίρετο σώμα, συνάδελφοι Ιατροί. Ιατροί που ενωμένοι θα απαιτήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την Υγεία των συνανθρώπων μας, ένα καλύτερο αύριο για μας και τις οικογένειές μας.

Ραντεβού την 12η Οκτωβρίου του 2014

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ

-=--=-=-=-=-=-=-=-

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» Κ.Ι.Ε.

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1. ΒΑΔΑΡΛΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ του Ανδρέα
2. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Δαμιανού
3. ΓΚΑΛΙΑΜΟΥΤΣΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Παντελή
4. ΓΚΑΝΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ηλία
5. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Διαμαντή
6. ΔΟΥΚΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Θεοδώρου
7. ΘΕΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΝΕΟΚΛΗΣ του Λεωνίδα
8. ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ του Σάββα
9. ΚΟΝΤΟΓΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ζήση
10. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ζήση
11. ΜΗΤΡΟΛΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ηλία
12. ΜΙΧΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ του Γεωργίου
13. ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΣ του Ιωάννη
14. ΤΣΑΡΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Κων/νου
15. ΤΣΕΒΕΚΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Γεωργίου

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

1. ΚΟΖΙΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Λαζάρου

2.ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Αριστείδη

3. ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Στυλιανού

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

1.ΤΑΝΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Γεωργίου

2. ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του Χρήστου

3. ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Γεωργίου

Π.Ι.Σ.

1. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Χαράλαμπου

2. ΚΕΒΡΕΚΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ του Χαράλαμπου

3. ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ιωάννη

4. ΣΑΧΟΥΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Αναστασίου

5. ΣΠΟΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Φωκά

6. ΤΟΛΙΚΑ ΘΕΟΔΩΡΑ του Χρήστου

7. ΤΣΟΓΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Δημητρίου

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του Λεωνίδα

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

1.ΑΣΑΛΟΥΜΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ του Θεοδώρου

2.ΔΡΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Ιωάννη

3.ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ηλία

4.ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του Δημητρίου

5.ΦΥΤΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γεωργίου

6.ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Ιακώβου

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ του Λαζάρου

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

1.ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ευαγγέλου

2.ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Χαρισίου

3.ΜΗΓΚΟΣ ΠΑΥΛΟΣ του Αριστείδη

4.ΣΑΧΟΥΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Αναστασίου

5.ΣΠΟΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Φωκά

6.ΤΣΙΑΝΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Νικολάου<================== ΤΕΛΟΣ ==================>
 
Copyright © 2012 ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ.
Ξ. Τριανταφυλλίδη 19 Κοζάνη 5011 TΗΛ: 2461034652
Για καλύτερη εμφάνιση χρησιμοποιείτε τον Firefox
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

 

Αγαπητέ ασφαλισμένε,το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζουν από 1/8/2018 το θεσμό του οικογενειακού ιατρού, παρά τη γενική κατακραυγή του ιατρικού σώματος και χωρίς να υπάρχει επάρκεια ιατρικού δυναμικού που να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών σε Πανελλαδικό επίπεδο καταγγέλλοντας μονομερώς Πανελλαδικά περίπου 2.000 συμβάσεις παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων του δικτύου των συμβεβλημένων ιατρών και καταργώντας περίπου 4,8 εκατ. δωρεάν επισκέψεις προς τους πολίτες. Οι ενδιαφερόμενοι ιατροί για τη νέα προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ αριθμούν 465 σε όλη τη χώρα.

 

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος έχει στραφεί κατά του νέου συστήματος αφού εισάγει  αιφνίδια πρωτοφανή συρρίκνωση των σημείων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον ιδιωτικό τομέα με υποχρεώσεις που επιβαρύνουν σημαντικά τις πάγιες λειτουργικές δαπάνες του ιδιωτικού ιατρείου και απαξιωτικούς όρους αποζημίωσης του ιατρικού δυναμικού της χώρας που εξαϋλώνονται από την υπέρμετρη φορολόγηση και ασφαλιστική επιβάρυνση. Η προβληματική υγειονομική χαρτογράφηση, η έλλειψη πλαισιωμένης διοικητικής διαδικασίας, τα εμπόδια πρόσβασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα εισάγουν δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία με την επερχόμενη απασφάλιση του πληθυσμού σε πολλές περιοχές της χώρας.

 

Αγαπητέ ασφαλισμένε,

 

Σήμερα ξεκινάει μία εξαιρετικά δύσκολη, υποβαθμισμένη και αβέβαιη πορεία του ασθενούς στο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ. Η αναζήτηση οικογενειακού ιατρού αποτελεί μία ακανθώδη περιπέτεια χωρίς τέλος. Οι πανάκριβες ασφαλιστικές εισφορές που αποδίδουμε όλοι στον ΕΦΚΑ/ΕΟΠΥΥ οδηγούν σε παροχή υπηρεσιών υγείας μέσα στα πλαίσια ενός ασφυκτικά κλειστού και απάνθρωπου συστήματος, που θα έχει μειωμένο ή αρνητικό αποτέλεσμα στην καθημερινή ιατρική πρακτική του Ασφαλιστικού τους Ταμείου.

 

Ως θεράποντες ιατροί, παραμένουμε στην υπηρεσία του πολίτη επιλέγοντας την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία στην άσκηση του ιατρικού έργου.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ

 

ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ 3/8/2018Αλαλούμ και χαοτική κατάσταση στην ΠΦΥ με δυνητικούς κινδύνους για την ατομική και δημόσια υγεία των πολιτών Από 01/08 γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγελαφικής κατάστασης στην ΠΦΥ με τους ασφαλισμένους να αναζητούν απεγνωσμένα οικογενειακό ιατρό.μετά από απανωτά τηλέφωνα σε παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους του ιδιωτικού τομέα. Η συνέχεια της αναζήτησης στις τοπικές μονάδες, κέντρα υγείας αποβαίνει πολλές φορές άκαρπη καθώς τους γνωστοποιείται ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για τη διαδικασία εγγραφής σε οικογενειακό ιατρό. Για τους τυχερούς που εξασφάλισαν ηλεκτρονική πρόσβαση και δήλωση εγγραφής σε οικογενειακό ιατρό, δεν υπάρχει γνωστοποίηση της περαιτέρω διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την ολοκλήρωση της εγγραφής και την κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου, γεγονός που απαιτεί χρόνο καθώς δεν υπάρχουν οδηγίες ή εξοικείωση των υπαλλήλων με την πλατφόρμα εγγραφής. Πολλοί νομοί της χώρας, ακριτικές και νησιωτικές περιοχές που δέχονται μεγάλα κύματα μεταναστευτικών ροών αντιμετωπίζουν ήδη τις συνέπειες της μαζικής απασφάλισης του πληθυσμού, καθώς η κακή χαρτογράφηση και ο ατελής σχεδιασμός έχει επιφέρει τεράστια κενά στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας αποκαρδιώνει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αγωνιούν να βρουν σημείο πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας καταλήγοντας να επιβαρυνθούν το αντίτιμο της επίσκεψης ώστε να αποφύγουν την ορθοστασία και την ταλαιπωρία. Άλλοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ραντεβού στα νοσοκομεία, όπου εισπράττουν την άγνοια του προσωπικού για το πλαίσιο λειτουργίας του νέου θεσμού. Σύγχυση και καχυποψία στους πολίτες προκαλεί η παραμονή των ονομάτων των ιατρών που τους καταγγέλθηκε η σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ, στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Προφανώς το γεγονός αυτό εμπεριέχει σκοπιμότητα ώστε να υπάρχει μία θολή εικόνα για την παταγώδη αποτυχία μίας μεταρρύθμισης που σχεδιάστηκε άναρχα επί χάρτου, χωρίς ρεαλιστική χαρτογράφηση παρά την ολοκληρωτική αντίδραση του ιατρικού κόσμου. Η ίδια σκοπιμότητα προσπαθεί να πείσει τους ανίδεους, περί του στρεβλού "παλιού" συστήματος όταν γνωρίζουν οι άπαντες ότι οι επισκέψεις δεν μπορούσαν να εκτελεσθούν τις πρώτες ημέρες του μήνα παρά μόνο με το ανώτατο όριο των 20 επισκέψεων την ημέρα, χαρτογραφημένες και ελεγχόμενες από το ηλεκτρονικό σύστημα. Η αλήθεια είναι συγκεκριμένη. Περίπου 2.000 συμβάσεις παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων καταγγέλθηκαν αιφνιδιαστικά και αντικαταστάθηκαν με 465 νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ. ( αρνητική μεταβολή κατά 77%). Η δε παρουσία 280 περίπου ιατρών στις ΤΟ.ΜΥ δεν είναι ικανή να ικανοποιήσει την νομοθετική αναλογία οικογενειακού ιατρού ανά 2.250 κατοίκους. Λιγότερο από 1.000 ιατροί για 11 εκατ Έλληνες. Τονίζεται ότι η καταναγκαστική επίταξη των υπηρετούντων ιατρών (παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων) στα κέντρα υγείας (αστικά / αγροτικά) έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των ιατρών του ΕΣΥ, καθώς η σύμβασή τους εμπεριέχει καθηκοντολόγιο ασυμβίβαστο με την ταυτόχρονη λειτουργία τους ως οικογενειακοί ιατροί. Λόγω της ύπαρξης σοβαρών δυνητικών κινδύνων για την ατομική και δημόσια υγεία των πολιτών και λόγω καταχρηστικής και παράνομης συμπεριφοράς του Οργανισμού κατά των νόμιμων δικαιωμάτων των συμβεβλημένων ιατρών, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης, αναστολής και προσωρινή διαταγή κατά της μονομερούς κατάργησης των παλιών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ. Παραθέτουμε ένα ενημερωτικό σημείωμα για τους ασφαλισμένους, ως μία οφειλόμενη απάντηση στην ατελείωτη λασπολογία και στη καθοδηγούμενη σκοπιμότητα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Χρήστος Παπασιδέρης

 

 
ΕΟΠΥΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ πατήστε εδώ