Έχουμε 108 επισκέπτες  σε σύνδεση
Η Γενική Ιατρική θα νικήσει και πάλι…Λίγα λόγια για τις ημέρες που έρχονται E-mail

Δευτέρα 23 Μάιος 2016

Γράφει ο Ανάργυρος Δ. Μαριόλης, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής

 

Η μοναξιά, ο κίνδυνος και η σιωπή δεν υπάρχουν, γιατί υπάρχει η αναγκαιότητα της αποστολής μας.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΤΛΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όπως σας είναι γνωστό, η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής κατέθεσε την έγγραφη διαμαρτυρία της προς τον Υπουργό Υγείας. Παράλληλα, η διαβούλευση του εν λόγω νομοσχεδίου «ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» που περιέχει το άρθρο 27, λήγει στις 23.05.2016. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το αναλυτικό ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει πρώτο το HealthReport.gr: «Ως Γενικοί Γιατροί εντάσσονται στο ΕΣΥ οι γιατροί χωρίς ειδικότητα του ΠΕΔΥ!»

Λίγη ιστορία…

 

 

Για να ξαναθυμηθούμε ότι η αυθαίρετη απονομή τίτλου ειδικότητας Γενικής Ιατρικής χωρίς εκπαίδευση, που ουσιαστικά ευτελίζει έναν ολόκληρο κλάδο, επανέρχεται για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Οι δύο μεγάλες προσπάθειες έγιναν τις περιόδους 2003 – 2004 και 2008 – 2009. Αμφότερες κατέληξαν σε κόλαφο για τους επιχειρούντες να στρεβλώσουν την αξία και το ρόλο της Γενικής Ιατρικής. Οι δύο προσφυγές των τότε Διοικητικών Συμβουλίων επί προεδρίας Δ. Μιχάλη και Α. Μαριόλη αντίστοιχα, μας δικαίωσαν, φυσικά με την αρωγή, την συνεργασία και την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής(ΕΛΕΓΕΙΑ).

Η Γενική Ιατρική αντιμετώπισε αρκετές φορές τον κίνδυνο μιας σχεδόν βέβαιης ήττας και έγραψε μια μακρά περήφανη ιστορία, γι’ αυτό και εμείς σήμερα δεν θα εγκαταλείψουμε μια ακόμη σπουδαία νίκη.

Οι πτερόεσσες ιδέες και απόψεις συγκεκριμένων προσώπων που προσπαθούν να προσφέρουν ανδραγαθήματα τέτοιου είδους, θα πέσουν στο κενό.

Η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής έχει ήδη ετοιμάσει όλα τα σχετικά έγγραφα για να τα αποστείλει με τη λήξη της διαβούλευσης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στηνΕπιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αξίζει πάντως κάποιοι να μαζευτούν (αν δεν μπορούν κάπου αλλού) σε μια ταβέρνα, τουλάχιστον ως ανάμνηση για όλα αυτά που κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Είμαι σίγουρος τόσο εγώ όσο και εσείς που διαβάζετε αυτό το μήνυμα ότι όλοι αυτοί οι αγώνες για την ειδικότητά μας, δεν διαβρώθηκαν ούτε από την πολυκαιρία, αλλά ούτε και από τη χρήση.

Δεν μένουμε αποκαθηλωμένοι, αλλά ζωντανοί ως όνειρα που έχουν την τύχη να μην προσφέρονται για συναναστροφή και παραδείγματα.

Κανένα σπασμένο κατάρτι δε θα κάνει το πλοίο να μην μπορεί να ταξιδέψει και ρίχνοντας μια ματιά στο μέλλον, ας ανασκουμπωθούν όλοι για να ξαναφτιάξουμε και να ξανακάνουμε σχέδια. Γιατί η επιθυμία όλων μας είναι μία που μπορεί να γίνει πραγματικότητα: Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός για όλους τους πολίτες.

Το μυστηριακό παιχνίδι ορισμένων σε επίπεδο παραμυθιού θα ήταν όμορφο, στην παρούσα φάση όμως δεν συναντιέται πουθενά με το έργο και την αίγλη της καθημερινότητας που έχει ο κάθε Γενικός Ιατρός. Γιατί όλοι έχουμε την αίσθηση τηςπραγματικότητας.

Οι λιγοστοί οπαδοί της σημερινής κατάστασης υπηρετούν μόνο την προσωρινή ματαίωση της απήχησης της φωνής αυτών που σκέφτονται, δημιουργώντας ρήγματα και νιφάδες αμφιβολίας στη Γενική Ιατρική, ο Γενικός Ιατρός όμως δεν συγχρωτίζεται με όλους αυτούς.

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι εμπνέονται από τις ίδιες επιθυμίες και τα ίδια όνειρα και ζουν για την πραγμάτωση κοινών συμφερόντων, γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Μπορεί να περπατάμε στα σκοτεινά και η νύχτα να φαίνεται ατελείωτη, είμαστε όμωςΟΛΟΙ σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα συναντήσουμε τη μέρα.

Πιστεύοντας στην αγνότητα και την παιδικότητα, έχοντας γνώση τις σχέσεις που έχει το παιδί με τη Γενική Ιατρική στην Ελλάδα. Γιατί το παιδί πάντα ονειρεύεται… και μέσα εκεί θα βρεις τις παιδικές αγάπες, τα πρώτα φιλιά, τους πρώτους έρωτες, την πρώτηαίσθηση μοναξιάς.

Η Γενική Ιατρική έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα, γι’ αυτό πρέπει να αναζητούμε καθημερινά τον άνθρωπο.

Ανάργυρος Δ. Μαριόλης

Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής

 

 
Copyright © 2012 ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ.
Ξ. Τριανταφυλλίδη 19 Κοζάνη 5011 TΗΛ: 2461034652
Για καλύτερη εμφάνιση χρησιμοποιείτε τον Firefox
ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΤΙ ΠΙΘΑΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ 15/7/2018

πατήστε εδώ

 
ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ πατήστε εδώ

 
Όλα τα αγκάθια με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ!

Όλα τα αγκάθια με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ!

 

Τετάρτη 20 Ιούνιος 2018

 

Γράφει ο Ευάγγελος Φραγκούλης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής

 

 

 

Μικρός αριθμός συναδέλφων, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, ανταποκρίθηκαμε στη πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ για σύμβαση με ιδιώτες Οικογενειακούς Ιατρούς.Πολλοί από εμάς το επιλέξαμε θέλοντας να βάλουμε πλάτη στην θέσπιση επιτέλους και στην Ελλάδα ενός οργανωμένου συστήματος ΠΦΥ βασισμένου στον οικογενειακό ιατρό, προς χάρη τόσο της ειδικότητας μας, που θα αποκτούσε τη θέση που της αρμόζει και που κατέχει σε όλα τα σύγχρονα συστήματα υγείας, αλλά και του πολίτη που θα απολάμβανε καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε χαμηλότερο κόστος.


Και το επιλέξαμε αποδεχούμενοι μια εκ των προτέρων γνωστή μείωση της αποζημίωσης μας ανά επίσκεψη της τάξης του 45% (από 10 ευρώ μικτά στα 5,5 ευρώ) και ένα σημαντικότατο περιορισμό των βαθμών ελευθερίας μας (επιβολή ωραρίου, συγκεκριμένος αριθμός ημερών άδειας, ραντεβού που θα κλείνονται από call center, κλπ).


Δυστυχώς οι όποιες προσδοκίες μας διαψεύστηκαν. Το σχέδιο σύμβασης που δόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, μνημείο προχειρότητας με λάθος (;) σε κομβικής σημασίας θέμα- αν επιτρέπεται να λαμβάνουμε αμοιβή για ασθενείς της λίστας μας που μας επισκέπτονται εκτός του δεσμευμένου από τον ΕΟΠΥΥ καθημερινού τετράωρου, οι ομιχλώδεις και ελλείπεις διευκρινήσεις που δόθηκαν για το πώς θα λειτουργεί ένας οικογενειακός ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και η απουσία διορθωτικών κινήσεων, που ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως και που παραπέμπονται στις καλένδες, μας αναγκάζουν να υπαναχωρήσουμε από την πρόθεση μας να συμβληθούμε με τον ΕΟΠΥΥ.


Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να έρθει προ των ευθυνών του προς τους ασφαλισμένους του, έστω την ύστατη στιγμή- αύριο λήγει η προθεσμία για την υπογραφή των συμβάσεων όσων «πέτυχαν» στην πρόσκληση ενδιαφέροντος… Μάλιστα έχει ανακοινώσει πως στις 15 Ιουλίου λύονται οι μέχρι τώρα συμβάσεις του με Γενικούς Γιατρούς, Παθολόγους και Παιδιάτρους.


Οι πολίτες της χώρας δυστυχώς δεν θα μπορούν να βρουν γιατρό για να καλύψουν τις ανάγκες υγείας τους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, καθώς άνω του 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών ήταν προγραμματισμένο να εξυπηρετηθούν από ιδιώτες συμβεβλημένους, κι αυτό πριν από την παταγώδη αποτυχία των προκηρύξεων των ΤΟΜΥ, που όσο κι αν ψάχνουν γιατρούς δεν βρίσκουν…


Για να αποφευχθεί ο ορατός επερχόμενος κίνδυνος, το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να απαντήσουν μια σειρά από ερωτήματα μας και μάλιστα να δώσουν και τη σωστή απάντηση σε αυτά…

Περισσότερα...