Έχουμε 104 επισκέπτες  σε σύνδεση
ΙΣΚ: H ιατρική ηθική και η λογιστική ανηθικότητα E-mail

"...ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ"                                                                                              Κοζάνη 23/1/2014


ΘΕΜΑ: «H ιατρική ηθική και η λογιστική ανηθικότητα»


Αγαπητοί Συνάδελφοι,-ες

Η καταστρεπτική πορεία της συγκυβέρνησης συνεχίζεται ακάθεκτη, απουσία ουσιαστικής και αποτελεσματικής αντίδρασης από τον ιατρικό κόσμο και την κοινωνία γενικότερα.

Τελευταίο μεγάλο «επίτευγμα» της, η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 3117/Β/9.1.13) και της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ (433/7.1.2014) που καθορίζουν τα όρια συνταγογράφησης για το έτος 2014 για κάθε γιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του κάθε γιατρού να μην υπερβαίνει το 80% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για το έτος 2013.

Το σκεπτικό, προκλητικά λογιστικό (μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 1,916 δις ευρώ για το 2014, από 2,371 δισ. το 2013) αδιαφορεί για τον ασθενή και χρησιμοποιεί ως μέσο για να το πετύχει το γιατρό.

Το ενδιαφέρον και η αγωνία των εμπνευστών αυτής της απάνθρωπης, ανήθικης και επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία απόφασης, εστιάζεται στην επιτυχία των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία «μαύρα» χρόνια (success story), στους πανηγυρισμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα και την ψευδεπίγραφη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Με την εφαρμογή της παραπάνω υπουργικής απόφασης δια χειρός Αδώνιδος και καθ υπαγόρευση της τρόικας (που σημειωτέον δεν την εφαρμόζει στους λαούς της) ο ασθενής αφήνεται στη μοίρα του μιας και με δυσκολία θα μπορεί να προμηθεύεται τα φάρμακά του (πρακτικά κανείς δεν θα μπορεί να του τα συνταγογραφήσει) και ο γιατρός παύει να είναι θεραπευτής και μετατρέπεται σε λογιστή- υπαλληλίσκο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Έτσι οραματίζονται το γιατρό οι σχεδιαστές και εκτελεστές της συγκεκριμένης απόφασης. Θλίψη! Τουλάχιστον, αν όχι οργή για τους απογόνους του Ιπποκράτη.

Εύλογα θα σκεφτεί κανείς γιατί ο πρωθυπουργός και ο εθνικός τελάλης- υπουργός του (τελάλης: αυτός που ανακοινώνει τα μαντάτα με στεντόρεια φωνή χωρίς να έχει άποψη γι αυτά) αποδομούν με τόσο ανάλγητο τρόπο την υγεία του λαού μας?

Η απάντηση είναι ότι πετυχαίνουν διπλό στόχο (κατά το λαικότερο «με ένα σμπάρο δυό τριγόνια») . Και εξηγούμαι… Στο γιατρό δίνονται δύο επιλογές: να συνταγογραφήσει πάμφθηνα φάρμακα- σκουπίδια που παράγονται σε τριτοκοσμικές χώρες και που θα εισάγονται αφειδώς στη χώρα μας (ποιόν εξυπηρετεί άραγε αυτό? τα συμπεράσματα δικά σας) προκειμένου να μην υπερβαίνει το όριο συνταγογράφησης ή να συνταγογραφεί για τους μισούς ασθενείς του εφόσον ασκεί κατά την κρίση του τη βέλτιστη θεραπεία γι αυτούς (μείωση φαρμακευτικής δαπάνης κατά τους κυβερνώντες).

Και στις δύο περιπτώσεις τον καθιστά επίορκο και του προτείνει να διαλέξει: ή να βλάψει ή να αδικήσει τον ασθενή!

Το να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τη φαρμακευτική σπατάλη από αυτούς που έχουν μετατρέψει την ιατρική σε λιανεμπόριο, ούτε λόγος! (η ανικανότητα τους κρύβεται επιμελώς και τεχνηέντος- πραγματικοί μαέστροι πολιτικάντηδες).

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Το μελάνι και οι χαρτοδιαμαρτυρίες έλαβαν τέλος. Εξαντλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια όταν πρωτοξεκίνησε η επιχείρηση αποδομής της υγείας του λαού μας με τα αλλεπάλληλα αντιφατικά, απάνθρωπα, ανόητα και επικίνδυνα μέτρα των σωτήριων κυβερνήσεων αυτών των ετών.

Χρεός των λειτουργών της υγείας και ταυτόχρονα μονόδρομος, είναι η σύγκρουση με αυτούς που καταστρέφουν τις ζώες μας και κλέβουν τα ονειρά ημών και των παιδιών μας.

Χρέος μας η προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των ασθενών μας.

Χρέος μας η απόλυτη προσήλωση στην Ιπποκράτεια αξία του ωφελέειν ή μη βλάπτειν.

Χρέος μας η προάσπιση των αρχών και των αξιών του ιατρικού λειτουργήματος και η επικέντρωση στον άνθρωπο ως τη μόνη πολύτιμη, διαχρονική και αναλλοίωτη αξία.

Αντί επιλόγου…

« Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω   (ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ 4ος ΑΙΩΝΑΣ π.χ)»

Βασιλακόπουλος        Βασίλειος

Καρδιολόγος

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης

 
Copyright © 2012 ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ.
Ξ. Τριανταφυλλίδη 19 Κοζάνη 5011 TΗΛ: 2461034652
Για καλύτερη εμφάνιση χρησιμοποιείτε τον Firefox
ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΤΙ ΠΙΘΑΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ 15/7/2018

πατήστε εδώ

 
ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ πατήστε εδώ

 
Όλα τα αγκάθια με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ!

Όλα τα αγκάθια με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ!

 

Τετάρτη 20 Ιούνιος 2018

 

Γράφει ο Ευάγγελος Φραγκούλης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής

 

 

 

Μικρός αριθμός συναδέλφων, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, ανταποκρίθηκαμε στη πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ για σύμβαση με ιδιώτες Οικογενειακούς Ιατρούς.Πολλοί από εμάς το επιλέξαμε θέλοντας να βάλουμε πλάτη στην θέσπιση επιτέλους και στην Ελλάδα ενός οργανωμένου συστήματος ΠΦΥ βασισμένου στον οικογενειακό ιατρό, προς χάρη τόσο της ειδικότητας μας, που θα αποκτούσε τη θέση που της αρμόζει και που κατέχει σε όλα τα σύγχρονα συστήματα υγείας, αλλά και του πολίτη που θα απολάμβανε καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε χαμηλότερο κόστος.


Και το επιλέξαμε αποδεχούμενοι μια εκ των προτέρων γνωστή μείωση της αποζημίωσης μας ανά επίσκεψη της τάξης του 45% (από 10 ευρώ μικτά στα 5,5 ευρώ) και ένα σημαντικότατο περιορισμό των βαθμών ελευθερίας μας (επιβολή ωραρίου, συγκεκριμένος αριθμός ημερών άδειας, ραντεβού που θα κλείνονται από call center, κλπ).


Δυστυχώς οι όποιες προσδοκίες μας διαψεύστηκαν. Το σχέδιο σύμβασης που δόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, μνημείο προχειρότητας με λάθος (;) σε κομβικής σημασίας θέμα- αν επιτρέπεται να λαμβάνουμε αμοιβή για ασθενείς της λίστας μας που μας επισκέπτονται εκτός του δεσμευμένου από τον ΕΟΠΥΥ καθημερινού τετράωρου, οι ομιχλώδεις και ελλείπεις διευκρινήσεις που δόθηκαν για το πώς θα λειτουργεί ένας οικογενειακός ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και η απουσία διορθωτικών κινήσεων, που ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως και που παραπέμπονται στις καλένδες, μας αναγκάζουν να υπαναχωρήσουμε από την πρόθεση μας να συμβληθούμε με τον ΕΟΠΥΥ.


Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να έρθει προ των ευθυνών του προς τους ασφαλισμένους του, έστω την ύστατη στιγμή- αύριο λήγει η προθεσμία για την υπογραφή των συμβάσεων όσων «πέτυχαν» στην πρόσκληση ενδιαφέροντος… Μάλιστα έχει ανακοινώσει πως στις 15 Ιουλίου λύονται οι μέχρι τώρα συμβάσεις του με Γενικούς Γιατρούς, Παθολόγους και Παιδιάτρους.


Οι πολίτες της χώρας δυστυχώς δεν θα μπορούν να βρουν γιατρό για να καλύψουν τις ανάγκες υγείας τους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, καθώς άνω του 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών ήταν προγραμματισμένο να εξυπηρετηθούν από ιδιώτες συμβεβλημένους, κι αυτό πριν από την παταγώδη αποτυχία των προκηρύξεων των ΤΟΜΥ, που όσο κι αν ψάχνουν γιατρούς δεν βρίσκουν…


Για να αποφευχθεί ο ορατός επερχόμενος κίνδυνος, το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να απαντήσουν μια σειρά από ερωτήματα μας και μάλιστα να δώσουν και τη σωστή απάντηση σε αυτά…

Περισσότερα...