Είμαι η Ελένη Γερούση, δρ Φιλοσοφίας, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης και υπεύθυνη των αφιερωμάτων στη φιλοσοφία, που υλοποιούνται κάθε δεύτερη Τετάρτη στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Θα ήθελα να προσκαλέσω τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης να στηρίξει μία εκδήλωση αφιερωμένη στη Βιοηθική, έναν κλάδο της εφαρμοσμένης ηθικής φιλοσοφίας. Πρόκειται για τον ηθικό στοχασμό και προβληματισμό πάνω στα ζητήματα που εγείρει η εφαρμογή των σύγχρονων ιατρικών και γενετικών επιστημών και τεχνολογιών. Επιχειρεί να απαντήσει σε ηθικά ερωτήματα όπως: ποια είναι τα όρια παρέμβασης στο DNA; Έχουμε το δικαίωμα να προγραμματίζουμε τα γενετικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου; Έχουμε το δικαίωμα να δημιουργούμε εργαστηριακά διάφορες μορφές ζωής, να χρησιμοποιούμε πειραματόζωα ή να προχωρούμε σε ευθανασία;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα επιχειρήσει να μας απαντήσει η κ. Ελένη Καλοκαιρινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, στις 7 μ. μ.

Η κ. Καλοκαιρινού έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της επιστημονικής της δραστηριότητας στους εξής κλάδους: Εφαρμοσμένη Ηθική, Ιατρική Ηθική και Βιοηθική (ειδικότερα: Θεωρίες και Αρχές της Βιοηθικής, Αρχή και τέλος της ζωής, Προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Γενετικές και φαρμακευτικές βελτιώσεις, Έρευνα πάνω στον άνθρωπο και τις κυτταρικές σειρές εμβρύων, Χίμαιρες, υβρίδια και έρευνα μεταξύ διαφορετικών ειδών). Είναι, μεταξύ άλλων, μέλος των εξής επιστημονικών εταιρειών: της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, της Εταιρείας Εφαρμοσμένης Ηθικής του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Φιλοσοφία της Ιατρικής και της Φροντίδας της Υγείας της Ολλανδίας και της Παγκόσμιας Εταιρείας Βιοηθικής.

Προσκαλώ τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης να προσέλθουν στην εκδήλωση και να συμβάλουν με τις γνώσεις τους στον προβληματισμό που θα αναπτυχθεί.

Με εκτίμηση

Ελένη Γερούση