Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018

Πιο γεμάτους είδαν στις 27 Δεκεμβρίου τους λογαριασμούς τους πολλοί γιατροί του ΕΣΥ, αφού καταβλήθηκαν τα αναδρομικά στα νοσοκομεία που είχαν προλάβει να ετοιμάσουν τις σχετικές καταστάσεις.
Τα ποσά που δόθηκαν αγγίζουν τις εκτιμήσεις που είχε κάνει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Ειδικότερα δόθηκαν για το χρονικό διάστημα 13/11/2014 – 31/12/2016:
-Όσοι είχαν βαθμό διευθυντή με χρονοεπίδομα 60% το καθαρό ποσό που είσαν στους λογαριασμούς είναι περίπου 14000 ευρώ.

–Επιμελητές Α περίπου 7000 ευρώ,
-Επιμελητές Β ή επικουρικοί γιατροί περίπου 5000 ευρώ
–Ειδικευόμενοι περίπου 1400 ευρώ
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε ο Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ ΟΕΝΓΕ, εκπρόσωπος Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, όσοι γιατροί είχαν εκείνο το διάστημα χρονοεπίδομα μεγαλύτερο του 60%, τα ποσά είναι αντιστοίχως μεγαλύτερα.
Τα αγκάθια των αναδρομικών
Ωστόσο πολλά νοσοκομεία φαίνεται ότι καθυστερούν να υπολογίσουν τα ποσά αλλά και τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταβληθεί ακόμη τα χρήματα. Γι αυτό και ο κ.Παπανικολάου σημειώνει ότι οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών μέλη της ΟΕΝΓΕ πρέπει να ασκήσουν πιέσεις.
Συγκεκριμένα πρέπει:
– Να παρέμβουν άμεσα στις διοικήσεις των νοσοκομείων
-Να παρέμβουν επίσης στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών όσον αφορά στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας καθώς υπάρχει το επιπρόσθετο διαδικαστικό θέμα ότι έως τις 31/12/2014 υπάγονταν διοικητικά στα νοσοκομεία ενώ από 1/1/2015 υπάγονται στις ΥΠΕ, συνεπώς εμπλέκονται στις περισσότερες περιπτώσεις δύο διαφορετικές υπηρεσίες μισθοδοσίας.
Γι αυτό και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας θα πρέπει μάλλον να επιδείξουν μεγαλύτερη υπομονή. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Μετά τις γιορτές τα αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ! Εμπλοκή με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας»
Πάντως η ΟΕΝΓΕ συνεχίζει να διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς και την επαναφορά τους στα επίπεδα προ των μνημονίων όπως έχουν άλλωστε αποφανθεί και τα δικαστήρια.
Ταυτόχρονα ο κλάδος θα «κυνηγήσει» δικαστικά και αναδρομικά από την κατάργηση των επιδομάτων και των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και άδειας. Δείτε ΕΔΩ τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί: «Αναδρομικά δώρα εορτών και επιδόματα αδείας από το 2013 διεκδικούν οι γιατροί του ΕΣΥ! Που κατατίθενται οι αιτήσεις».
Να σημειωθεί ότι η τελική ημερομηνία είναι έως 31/12/18.
Δήμητρα Ευθυμιάδου     http://medispin.blogspot.com