Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη     01 Ιανουαρίου 2019 | 09:02

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης περιορίζονται και υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας και οι παροχές δεν είναι ανταγωνιστικές όπως των άλλων αναπτυγμένων χωρών, που ταχύτατα αφομοιώνουν την καινοτομία στην καθημερινή ιατρονοσηλευτική πραγματικότητα. Επειδή δεν φοράμε όλοι υποδήματα με το ίδιο νούμερο, έτσι και στην σύγχρονη υγεία σήμερα δεν αρκεί που όλοι έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε το ίδιο φάρμακο.

Μας λέει ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ. Νοσοκομείο Αττικό:

Το μέλλον επιτάσσει εξατομικευμένα με τη μελέτη του DNA μας, να προσδιορίζονται οι κίνδυνοι της υγείας μας, να επιλέγεται η προτιμότερη και δραστικότερη αγωγή ενώ η νανοτεχνολογία να συνδράμει αποφασιστικά και καταλυτικά στην επούλωση των σωματικών και ψυχικών τραυμάτων αλλά και να δρα ανασταλτικά στην απώλεια των ανώτερων λειτουργιών. Θα επιθυμούσα επίσης και σε μία αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας που θα βοηθηθεί την ανάπτυξη, εκεί που ακμάζει η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποιητική βιομηχανία και μπορούν να αναπτυχθούν όλα τα είδη του ποιοτικού τουρισμού.

Μια άλλη εξέλιξη που αναμένεται από την παγκόσμια κοινότητα είναι η διάθεση και ευρεία εφαρμογή αισθητήρων στον ανθρώπινο σώμα.

Ειδικοί φακοί επαφής που θα έχουν την δυνατότητα να μας μεταδίδουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, όπως για παράδειγμα για το σάκχαρο αίματος, τα επίπεδα των ορμονών ή επιδερμικού τύπου αισθητήρες που θα αποτυπώνουν την καρδιακή λειτουργία.

Βιο-υλικά

Οι τρισδιάστατοι επίσης εκτυπωτές θα ετοιμάζουν τα προσθετικά στοιχεία από βιο-υλικά, όπως το τιτάνιο, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή. Τα εμφυτευμένα στον εγκέφαλο ηλεκτρόδια θα δίνουν κίνηση σε παράλυτα άκρα από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ή δυσκίνητα λόγω νόσου Parkinson.

Μια μεγάλη επίσης πρόκληση για την επόμενη χρονιά είναι να σταματήσουμε να κρύβουμε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος πίσω από τους λαμπρούς δείκτες μια οικονομικής και τεχνολογικής προόδου. Κάθε κέρδος στηρίζεται εν μέρει και σε σχετική καταλήστευση του περιβάλλοντος. Η βίαιη αλλαγή των κλιματικών συνθηκών είναι καθρέπτης του τιμήματος της καταστροφής της φύσης.

Ποτέ δεν λογαριάζουμε με τι ποσό διαφυγής αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σχετίζεται, κάθε ευρώ που κερδίζουμε σε ατομικό εισόδημα.

Οι ανανεώσιμε πηγές θα πρέπει γρήγορα να υποκαταστήσουν τις παραδοσιακές.

Η χώρα μας μπορεί να πρωτοστατήσει, ώστε να γίνει η Ελλάδα με την μεγάλη ετήσια ηλιοφάνεια και τα μελτέμια της, ο κύριος πάροχος της “καθαρής” ενέργειας για όλη την Ευρώπη. Η επέκταση της ηλεκτροκίνησης στα μεταφορικά μέσα και οχήματα θα αποτελέσει ένα επιπλέον μοχλό ανάπτυξης και πεδίο καινοτόμων δράσεων και επιχειρηματικότητας.

Θα ήθελα κάθε πολίτης στη Ελλάδα τη νέα χρονιά να νοιώθει την κατοικία του σαν χώρος ασφάλειας και ανανέωσης με επενδυτικό πρόσημο, χωρίς το άγχος νέων και απρόβλεπτων επιβαρύνσεων και εξόδων. Θα ήθελα ένα εργασιακό περιβάλλον που θα επιβραβεύει την εργατικότητα, θα στηρίζεται στην αξιοκρατία και θα παρέχει αμοιβές που δεν θα υποβαθμίζουν την προσωπικότητα του εργαζόμενου.

Θα ήθελα θεσμούς που θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και θα δίνουν ώθηση στην υγιή επιχειρηματικότητα. Θα ήθελα να εξασφαλιστούν για κάθε νέο οι ευκαιρίες για ένα εκπαιδευτικό σύστημα, σύγχρονο, ποιοτικό και καινοτόμο που θα αποτελέσει μοχλό κοινωνικής προόδου και αναπτυξιακών προοπτικών. Θα ήθελα ένα σύστημα υγείας με πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές δομές και να εξυπηρετείται από ρεαλιστικά προληπτικά προγράμματα αλλά και να διέπεται από ουσιαστικές αρχές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Θα ήθελα τολμηρά βήματα από τον καθένα μας.

Θα ήθελα να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, με όλα τα λάθη μας και τις κομματικές παρωπίδες, να απεκδυθούμε τα κατάλοιπα μιας εμφύλιας διαμάχης και να κοιτάξουμε προς τα εκεί που θα ανατείλει ο ήλιος μιας νέας Ελλάδας. Εκείνης που θα είναι αντάξια των προσδοκιών των νεότερων γενιών και της ιστορίας μας αλλά και της βαριάς κληρονομιάς που κουβαλάμε στις ψυχές μας, από το μοναδικό και ένδοξο παρελθόν της φυλής μας.

www.iatropedia.gr