Με τον οικογενειακό τους γιατρό θα πρέπει να πορευτούν από τον Ιούνιο και μετά όλοι οι ασφαλισμένοι της χώρας, καθώς τίθεται σε άμεση εφαρμογή το νέο σύστημα, αλλά με εξαιρέσεις.
Λίγες ημέρες προθεσμία έχουν ακόμη οι περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι στη χώρα μας, προκειμένου να επιλέξουν και να εγγραφούν στον δικό τους οικογενειακό γιατρό.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αλλάζει άρδην τον τρόπο που θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς, υποχρεωτικά όλοι οι πολίτες με ΑΜΚΑ, θα πρέπει να επιλέξουν μέσα στον Ιούνιο έναν γιατρό που θα αναλάβει την ιατρική τους φροντίδα τόσο σε περιπτώσεις ανάγκης όσο και σε θέματα πρόληψης.
Η ρύθμιση αφορά και στους ανασφάλιστους που κάνουν χρήση της ελεύθερης πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα.
Ήδη έχει ξεκινήσει η εγγραφή των πολιτών σε όλη τη χώρα και εντός του Ιουνίουθα πρέπει και οι υπόλοιποι να έχουν επιλέξει τον δικό τους οικογενειακό γιατρό.
Ποιοι εξαιρούνται
Από την υποχρεωτική εγγραφή εξαιρούνται μόνο όσοι ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δημόσιες μονάδες υγείας που να διαθέτουν Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς ή Παιδιάτρους.
Στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες θα συνεχίζουν να επισκέπτονται κανονικά τις δημόσιες Μονάδες για την περίθαλψή τους και δεν θα απαιτείται ειδικό παραπεμπτικό για να πραγματοποιήσουν ιατρική επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό ή νοσοκομείο.
Οι υπόλοιποι αφού θα διαθέτουν τον δικό τους οικογενειακό γιατρό θα είναι υποχρεωμένοι να τον επισκέπτονται είτε για να μπορέσουν να μεταβούν σε κάποιο νοσοκομείο, είτε για να επισκεφθούν εξειδικευμένο ιδιώτη γιατρό.
Ο οικογενειακός γιατρός είναι αυτός που θα χορηγεί και το σχετικό παραπεμπτικό, διαφορετικά οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν τις επισκέψεις σε ιδιώτεςεξειδικευμένους γιατρούς από την τσέπη τους, αφού η κοινωνική ασφάλιση δε θα τους καλύπτει.
Το νέο σύστημα παραπομπών όπως ονομάζεται η υποχρεωτική επίσκεψη πρώτα στον οικογενειακό γιατρό πριν από κάθε άλλη ενέργεια, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θεωρούν ότι δημιουργούνται σοβαρά προσκόμματα στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας αλλά και στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.
Μάλιστα πολλοί Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν καλέσει τα μέλη τους να μην προχωρήσουν σε συνεργασία είτε με τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είτε μέσω του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τους κανόνες που έχουν ορισθεί: «Τέλος οι επισκέψεις σε νοσοκομεία και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Ξεκινά το νέο σύστημα παραπομπών με τον οικογενειακό γιατρό»
Πάντως και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε, προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν το νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών (e-referrals) με τη συμβολή των οικογενειακών γιατρών από τον Μάιο του 2018, ενώ σταδιακά μέσα στο χρόνο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του νέου συστήματος (gatekeeping).
Εξαιρέσεις και σε ειδικότητες
Πάντως το νέο σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού έχει και κάποιες εξαιρέσεις.
Από το σύστημα των παραπομπών εξαιρούνται όλες οι δημόσιες δομές. Δηλαδή οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν κανονικά όποτε θέλουν σε Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία ή Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Το παραπεμπτικό από τον οικογενειακό τους γιατρό απαιτείται μόνο όταν θέλουν να επισκεφθούν ιδιώτεςειδικούς γιατρούς.
Όμως από τις παραπομπές εξαιρούνται οι Οφθαλμίατροι, οι Γυναικολόγοι και οι Οδοντίατροι τους οποίους οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται όποτε το κρίνουν απαραίτητο χωρίς προηγουμένως να πρέπει να δουν τον οικογενειακό τους γιατρό.
Η ιατρική εξέταση στις συγκεκριμένες ειδικότητες θα καλύπτεται κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης από τις τακτικές επισκέψεις για παραπεμπτικό εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν παραπομπή από οικογενειακό γιατρόμόνο μία φορά το χρόνο.
Παράλληλα εξαιρούνται τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά και οι ασθενείς θα μπορούν να επισκέπτονται χωρίς άλλη διαδικασία τον ιδιώτη γιατρό που χρειάζονται ή κάποιο νοσοκομείο.