Κοζάνη 21/5/2019

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΞΕΝ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ 19

50100 ΚΟΖΑΝΗ

ΤΗΛ. 24610 34652 – FAX. 24610 42130

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συναδέλφων κλινικό-εργαστηριακών ιατρών όπως έχουν εξαγγελθεί από το συντονιστικό όργανο τους για 23,24,25,/5/2019.

Η καθολική συμμετοχή (που εγγράφως έχει δηλωθεί στο σύλλογο μας) για την ΠΕ Κοζάνης (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα,Σιάτιστα, Σέρβια, Νεάπολη) καταδεικνύει τη δεινή θέση που έχει περιέλθει ο κλάδος, λόγω των εφήμερων – πρόχειρων επιλογών της Πολιτείας και των εποπτευόντων οργανισμών της, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση τα ιδιωτικά εργαστήρια της Χώρας θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο 15000 θέσεις εργασίας.

 

Για επτά συνεχόμενα χρόνια, οι εργαστηριακοί ιατροί υφίστανται:

α. προσχηματικές περικοπές,

β. υποτιμολoγήσεις εξετάσεων (έως και μείον 43%),

γ. επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (Clawback) και εκπτώσεων (Rebate) σε μηνιαία βάση γεγονός που έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε δήμευση του 70% των ακαθάριστων εσόδων τους.

 

Επιπλέον αυτών, το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφενός μεν προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις, αφετέρου δε καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (μέτρα επιστημονικά τεκμηριωμένα και κοινωνικά δίκαια), χωρίς όμως ο Οργανισμός να αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής του πολιτικής μέσω της αύξησης του ελλειμματικού προϋπολογισμού του, μεταφέροντας το ουσιαστικά στις πλάτες των ιδιωτικών  Διαγνωστικών Κέντρων και των Εργαστηρίων της γειτονιάς τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ως εκ τούτου, καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ  σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο για την ανεύρεση βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης λύσης στον ευαίσθητο κλινικο-εργαστηριακό κλάδο, ενισχύοντας όλους τους πυλώνες της Δημόσιας Υγείας, για την καλύτερη διασφάλιση του αδιαμφισβήτητου αυτού κοινωνικού αγαθού.

 

 

 

Ο Πρόεδρος

Η Γεν.Γραμματέας

Ειδικός Υπεύθυνος του Δ.Σ. για τους κλινικό εργαστηριακούς

Χ.ΤΣΕΒΕΚΙΔΗΣ

Θ.ΚΟΥΤΣΙΜΑΝΗ

Ε.ΚΑΖΑΚΟΣ