Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διορισμός του Δημήτρη Φιλίππου στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
«Αποδέχθηκα την πρόταση με πλήρη συναίσθηση ότι δεν μπορώ να καλύψω όλο το επιστημονικό πεδίο που είναι χαοτικό. Θα σταθώ στο οργανωτικό. Για να μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε τη δαπάνη και τους πόρους χρειάζεται μία μαθηματική εξίσωση», υπογράμμισε ο κ. Φιλίππου, ενώ μίλησε και για την κοινωνική αποστολή του ΕΟΦ: «Με θίγουν ως άνθρωπο να περιμένει ο καρκινοπαθής στην ουρά για το φάρμακό του ή να μην υπάρχει σε ένα χωριό ένα απλό παυσίπονο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Β. Κοντοζαμάνης: “Η Ελλάδα να γίνει πύλη εισόδου για τις χώρες που θέλουν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά”
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε πως ο στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του ΕΟΦ σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, καθώς και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά αλλά και η ενίσχυση των θυγατρικών εταιρειών του Οργανισμού με συγχωνεύσεις και συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης.
Επίσης, ανέφερε ότι «ο ΕΟΦ μπορεί να αποτελέσει πύλη για τις χώρες που θα θέλουν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά», για να προσθέσει πως αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση η προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών ώστε να αποκτήσει η χώρα κεντρικό ρόλο στην έρευνα.
Για τις τιμές των φαρμάκων, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα απλό και διάφανο σύστημα, το οποίο θα δίνει έμφαση στο κομμάτι της αποζημίωσης.
Αναφορά έγινε και στη διεξαγωγή ιατρικών συνεδρίων με τόσο τον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ όσο και τον υφυπουργό Υγείας να τονίζουν πως χρειάζεται ένα ελεγκτικό πλαίσιο ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της παράτυπης προώθησης φαρμάκων.
Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου
Ο Δημήτρης Φιλίππου είναι χειρουργός στο επάγγελμα, ενώ το 2019 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Ανατομικής και Χειρουργικής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή το 1995 με βαθμό «Λίαν Καλώς». Κατά τη διάρκεια των βασικών σπουδών του έδειξε ιδιαίτερη κλήση στα επιστημονικά δρώμενα της ιατρικής, εμπνεύστηκε και ίδρυσε την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, η οποία αποτέλεσε επανάσταση στο χώρο της Ιατρικής Εκπαίδευσης παγκοσμίως.
Η κίνηση αυτή έχει λάβει ελληνικά και διεθνή βραβεία με κυριότερο αυτό της Ακαδημίας Αθηνών.
Εκπλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου στο Νομό Μεσσηνίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εκλέχτηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας όπου χρημάτισε Γενικός Γραμματέας. Κατά τη διάρκεια λήψης της ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής εκπαιδεύτηκε σε διάφορα μεγάλα κέντρα της Αθήνας:
ΓΟΝΚ «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας
ΓΠΝΝΑ «Η Αγία Όλγα», Α’ Χειρουργική Κλινική
ΓΝΠΝΠ «Τζάνειο», Α’ Χειρουργική Κλινική
καθώς της Ελβετίας:
Hopital Daler, Clinique Chirourgie
Hopital Cantonal du Fribourg, Clinique Chirourgie.
Ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή το 2002 και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα». Έλαβε τον τίτλο της Γενικής Χειρουργικής το 2006.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το Μάθημα της Ανατομίας, και έλαβε τον τίτλο του Επισκέπτη Καθηγητή το 2008. Από το 2006 έως σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο και συνεργάζεται με διάφορα ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές στην Αθήνα. Από το 2008 έως το 2013 ήταν επιστημονικά υπεύθυνος χειρουργός στο Νοσοκομείο «Άγιος Διονύσιος» στην Αίγινα. Από το 2013 έως και το 2015 διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Ογκολογίας και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής της Κλινικής «Νέο Αθήναιο – Ευρωθεραπεία», καθώς επίσης και Διευθυντής της Μονάδας Εφαρμογών Laser.